SON EKLENENLER

Solhan'da “Şiddete Sıfır Tolerans” Standı Açıldı

Şehit Seyithan Özdemir Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü münasebetiyle çarşı merkezinde “ Şiddete Sıfır Tolerans” standı açtı.
26 Kasım 2022 14:06

25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” münasebetiyle halkı bilgilendirme, bilinçlendirme, farkındalık oluşturma amacıyla Şehit Seyithan Özdemir Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından çarşı merkezinde stant açıldı. 

Açılan standa ilgi gözteren vatandaşlara stantta görevli Sosyal Hizmet personellerince bilgilendirme broşürleri dağıtılarak  şiddetin insanlık suçu olduğu vurgusu yapıldı. 

Kuruluş Müdürü Rumeysa ÖĞÜT konuyla ilgili yaptığı  açıklamada; Şiddet; yaşam hakkı, eğitim hakkı ve sağlık hakkı gibi temel insan haklarını ihlal ediyor. Kadın, erkek ve çocuk fark etmeksizin hepimiz, insan onuruna yakışır şekilde yaşamayı hak ediyoruz. Her birimiz bir ailenin parçasıyız ve biliyoruz ki güçlü aile, güçlü toplumu inşa eder. Bu toplumu kurabilecek güç, şiddetsiz bir hayatı benimsemekten geçiyor. Şiddetin kız kardeşimize, annemize, kızımıza, torunumuza, arkadaşımıza yönelik olarak da gerçekleşebileceğinin farkındayız ve tüm erkekleri bu konuda bilinçli/duyarlı olmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Konu ile ilgili broşürde yapılan bilgilendirmede; 

ŞİDDETİN ETKİSİ, ŞİDDET GÖRENLE SINIRLI DEĞİLDİR!

Şiddet Gören;
Utanma, yalnızlık, yetersizlik hissi, başarısızlık hissi, suçluluk, düşük özgüven, harekette bulunmada yetersizlik, değersizlik hissi, konsantrasyon güçlüğü, kendinden memnuniyetsizlik, fiziksel rahatsızlıklar (sakat kalma, yaralanma, kronik ağrılar), yeme bozuklukları vb. sonuçlara maruz kalıyor.

Çocuklar;
• Kendine güvensizlik
• Aşırı pasiflik ya da hiperaktivite
• İletişim sorunları
• Uyum sorunları
• Okul başarısında düşüş
• Anti-sosyal özellikler
• Kişilik bozuklukları
• Suça yönelme gibi etkilerle karşı karşıya kalıyor.

Anne/Çocuk İlişkisine Etkisi

• Şiddet sebebiyle sağlığı bozulan ve zarar gören kadın, çocuklarının bakımını sağlamakta güçlük çeker.
• Şiddete maruz kalan kadın, şiddetin olumsuz etkilerini çocuklarına yansıtır.
• Şiddete maruz kalan anne, çocuklarının bakım ihtiyaçlarını sağlamaktan çok, kendisinin ve çocuklarının güvenliğini sağlamak için çaba gösterir .

Baba/Çocuk İlişkisine Etkisi

• Şiddete tanık olan çocuk şiddet gösteren babaya karşı kin ve öfke hisseder.
• Şiddet sürecine tanık olan çocuklar için baba güvenilmez ve korkulan bir figür haline gelir.
• Eşlerine karşı saldırgan tutum içindeki erkekler bu yaklaşımı çocuklarına karşı da gösterme eğiliminde olur.
• Şiddete tanık olan çocuk, şiddeti sorun çözme yöntemi
olarak öğrenir ve sosyal yaşamında karşılaştığı sorunları şiddetle çözmeye çalışır.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET, İNANCIMIZLA BAĞDAŞMAZ!

Dinimiz ırkı, yaşı, dili, cinsiyeti, dini ne olursa olsun saygın ve onurlu bir varlık olan insanın İslam tarafından tanınan beş temel hakkını, yani “can, akıl, inanç, mal ve nesil dokunulmazlığını” öne çıkarıyor. Toplumda adalet, hoşgörü, saygı ve merhamet gibi yaşatan, yeşerten ve birleştiren değerlerin yerleşmesini istiyor. Sevgili Peygamberimiz
 “Müslüman elinden ve dilinden insanlara zarar gelmeyendir” buyuruyor. 

İslam’a göre kadın ve erkek yaratılıştan aynı değere sahip. Aralarında insanlık değeri, temel hak ve dokunulmazlıklar, iffetli ve onurlu bir hayat yaşama hakkı konusunda hiçbir fark yok. Rabbimizin “en güzel örnek” olarak tanıttığı Hz. Peygamber (s.a.v.), erkekleri “Sizin hanımlarınız üzerinde hakkınız olduğu gibi, hanımlarınızın da sizin üzerinizde hakları vardır” sözleriyle uyarıyor ve “Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır...” buyuruyor.

Dinimize göre aslolan şefkattir, merhamettir, yaşatmaktır. Hiçbir kul, bir başkasının canına, malına ve kişilik haklarına kast edemez. Şerefini ve onurunu zedeleyecek davranışlarda bulunamaz. Dinimiz şiddeti bir kul hakkı ihlali olarak değerlendiriyor ve yasaklıyor. Aile içi şiddete yol açan her türlü zihniyet, inanış, gelenek ve törenin karşısında durulması gerektiğine vurgu yapıyor.
Şiddet içerikli bir durumla karşılaşıldığında sessiz ve tepkisiz kalmayıp yapıcı ve etkili bir tavır takınmak her Müslüman’ın görevidir.

BİNGÖL GÜNDEM

SOLHAN GAZETESİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
solhangazetesi.com